آیا تا به حال یک شرایط همه چیز تمام را تجربه کرده اید؟ شرایطی که علاوه بر آسیب های روحی می تواند باعث آسیب های جسمی شما شود. به عنوان مثال، خاطره ای را تصور کنید که حتی پس از گذشت مدت زمان نسبتاً طولانی می تواند احساسات شوک، درماندگی و ترس را برانگیزد. ممکن است در ابتدا به نظر برسد که زمان همه چیز را نجات می دهد. اما گاهی ضربه های ناشی از این اتفاقات آنقدر زیاد می شود که همه نشانه ها حاکی از آن است که شما دچار اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) هستید و باید به روانشناس مراجعه کنید.
PTSD ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. حوادث، جنگ، آتش سوزی، تلفات جمعی، سوء استفاده جنسی، تجاوز و بسیاری دیگر باعث این بیماری می شود. آمار اختلالات PTSD متفاوت است، اما همه آنها در یک چیز مشترک هستند و آن این است که میزان درگیری افراد در سراسر جهان با این بیماری در حال افزایش است. همچنین زنان بیشتر از مردان از این مشکل رنج می برند.
PTSD سال ها زندگی افراد را مختل می کند و نه تنها برای او بلکه برای اطرافیانش نیز خسته کننده است. امروزه این مشکل با مراجعه به روانشناس حرفه ای قابل حل است. روش های درمان این اختلال به هیچ وجه پیچیده نیست و بر اساس شرایط بیمار بر اساس روان درمانی و دارو درمانی تعیین می شود. اگر به این دست از مطالب علاقه دارید به مقاله روانشناس خوب سر بزنید.
دلایل ایجاد PTSD

به طور کلی، اکثر مردم پس از یک تصادف ناگوار بار سنگینی از حافظه را به دوش می کشند. واقعیتی که می تواند کیفیت زندگی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. تجربیاتی مانند تصادفات، کم خوابی، سقوط هواپیما، بیماری های لاعلاج، شکنجه، تجاوز جنسی و جنگ باعث این بیماری می شود.
PTSD، مانند بسیاری از مشکلات دیگر، توسط ترکیب پیچیده ای از موارد زیر ایجاد می شود:
- شرایط سخت و اضطراب آور را تجربه کنید
- اختلال در تنظیمات هورمونی و شیمیایی در بدن
- تهدید و توهین فیزیکی و کلامی
- خصوصیات انتسابی
- سابقه خانوادگی بیماری هایی مانند اختلالات روانی ارثی و افسردگی
علائم اختلال PTSD

اکثر افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه معمولاً اولین علائم بیماری را یک ماه بعد نشان می دهند. با این حال، گاهی اوقات علائم PTSD تا سال ها بعد ظاهر نمی شود و این بستگی به شرایط بیمار دارد. از آنجایی که این مشکل اثرات مخربی بر زندگی فرد دارد، درمان با مراجعه به روانپزشک می تواند مسیر درمان را برای بیمار کوتاه کند.
علائم PTSD متفاوت است و بین افراد یکسان نیست. این علائم همچنین می توانند در طول زمان تغییر کنند. علائم اختلال استرس پس از سانحه در یک دسته کلی به دو دسته علائم روانی و جسمی تقسیم می شود که هر قسمت را جداگانه بررسی می کنیم. اگر به دنبال روانشناس هستید به مقاله بهترین روانشناس سر بزنید.
علائم روانی اختلال PTSD
علائم روانشناختی اختلال استرس پس از سانحه شامل خاطرات آزاردهنده، تغییرات منفی در تفکر، اجتناب و تغییر در واکنشهای مختلف فیزیکی و احساسی است. در ادامه آنها را با جزئیات بیشتر توضیح خواهیم داد.
خاطرات آزار دهنده
علائم خاطرات آزاردهنده در بیماران عبارتند از:
- افکار مزاحم و گاهی ترسناک مکرر
- کابوس های شبانه
- میزان درد عاطفی و استرس فیزیکی
- یادآوری خاطرات مربوط به رویداد (فلش بک)
تغییرات منفی در تفکر
اختلال استرس پس از سانحه به شدت بر توانایی تفکر بیمار تأثیر می گذارد. علائم تغییر تفکر منفی ناشی از اثرات PTSD عبارتند از:
- احساس گناه و سرزنش مداوم
- ناتوانی در به خاطر سپردن تمام یا بخشی از حافظه
- مشکل در تمرکز
- بروز فوبیا، اضطراب و افسردگی
- امید به زندگی کاهش می یابد
- احساس بیگانگی از دیگران
- بی حسی ذهنی و عاطفی
اجتناب

پرهیز از برخورد با موقعیت ها و موقعیت هایی با حداقل علائم رویداد یکی از مهم ترین و شدیدترین علائم PTSD است. علائم اجتنابی PTSD عبارتند از:
- بی میلی و امتناع از صحبت در مورد حادثه
- از موقعیت ها و افرادی که رویداد را به بیمار یادآوری می کنند
تغییر در واکنش های مختلف فیزیکی و عاطفی
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) فرد را بیش فعال و واکنش پذیر می کند. این حالت دارای ویژگی های زیر است:
- اضطراب و استرس مزمن
- مشکلات خواب
- حساسیت بالا به تهدیدات احتمالی
- تحریک پذیری بسیار زیاد عصبی
اگر هر یک از این علائم را دارید، باید در اسرع وقت به روانشناس مراجعه کنید.
علائم جسمی PTSD
اختلالات عصبی و اضطرابی می تواند علائم مختلفی ایجاد کند که بیمار را پس از تصادف آزار دهد. اگر هر یک از علائم زیر را همراه با علائم روانپزشکی دارید، باید در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید. علائم فیزیکی PTSD عبارتند از:
- ضعف شدید سیستم ایمنی
- کم خوابی به گونه ای که باعث بی حصلگی و خستگی در طول روز می شود.
- لرزش، تعریق، مشکلات معده، سردرد، درد قفسه سینه و سرگیجه
- عفونت های رایج
پیشگیری از PTSD

تجربه احساس خشم، استرس، گناه و افسردگی پس از یک رویداد تلخ بسیار طبیعی است. این موارد واکنش های طبیعی هر انسانی به اتفاقات ناگوار است. با این حال، استراتژی هایی وجود دارد که می توان از آنها برای جلوگیری از PTSD استفاده کرد. برقراری ارتباط با اعضای خانواده و دوستان نزدیک و حمایت آنها در پیشگیری از PTSD بسیار موثر است. همچنین بسیار مهم است که در صورت داشتن هر گونه احساسات مخرب مانند افسردگی به روانشناس مراجعه کنید و قبل از تبدیل شدن به مشکل از درمان حرفه ای برای پیشگیری از آن استفاده کنید.
تشخیص اخلال PTSD
عوامل مختلفی بر تشخیص اختلال استرس پس از سانحه تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به این اختلال اغلب در معرض خطر مرگ یا آسیب جدی هستند. این بیماران مستقیماً در معرض خطر هستند یا با فردی که خطر را تجربه می کند رابطه بسیار نزدیک و عاطفی دارند. پزشکان از روش های مختلفی برای تشخیص PTSD استفاده می کنند. این روش ها عبارتند از:
- استفاده از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5). این راهنما توسط انجمن روانپزشکی آمریکا گردآوری و منتشر شده است.
- یک ارزیابی روانشناختی انجام دهید و در مورد تجربیات بیمار صحبت کنید
- معاینه فیزیکی و بررسی یافته های فیزیکی پرونده
درمان اختلال PTSD
زندگی تنها فرصتی است که برای خوب زیستن نباید از دست داد. درمان PTSD می تواند به شما کمک کند تا کنترل زندگی خود را دوباره به دست آورید و از زندگی لذت ببرید. روان درمانی و دارودرمانی راه هایی برای بهبود این اختلال است که البته بسته به تشخیص پزشک، گاهی از هر دو روش برای بهبود بیمار استفاده می شود. بهبودی از این اختلال بسته به شدت اختلال می تواند چندین هفته طول بکشد. در زیر هر یک از این دو روش را جداگانه بررسی خواهیم کرد.
درمان PTSD به روش روان درمانی
در روانشناسی از روش های زیادی استفاده می شود که همگی مبتنی بر گفتار درمانی هستند. درمان شناختی رفتاری (CBT)، مواجهه درمانی، حساسیتزدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد (EMDR) همه بر اساس روانشناسی هستند. موضوع مشترک همه این روش های درمانی، صحبت در مورد همه چیزهایی است که بیمار از آنها اجتناب می کند. این گونه بود که با هر اتفاقی روبرو شد و آن را پذیرفت. به یاد داشته باشید که پذیرش اولین قدم مهم برای بهبودی است. جلسات بهداشت روان عموماً به صورت هفتگی برگزار می شود.
درمان PTSD به روش دارو درمانی

روش دیگری که منجر به درمان اختلال استرس پس از سانحه می شود، تجویز داروهای شیمیایی است. داروهایی مانند داروهای ضد اضطراب، ضد افسردگی و پرازوسین تاکنون در درمان PTSD موثر بوده اند. توجه داشته باشید که این داروها باید فقط در مقدار معین و برای مدت معینی طبق دستور پزشک مصرف شوند. همچنین در صورت بروز هر گونه مشکل یا عارضه باید به پزشک خود اطلاع دهید.
پذیرش و حمایت، دو عامل مهم
درمان PTSD در صورتی امکان پذیر است که با آن مواجه شوید و به دنبال درمان اولیه باشید. همچنین مطمئن شوید که حمایت عزیزانتان بهترین انگیزه برای درمان این مشکل است. برای موفقیت در درمان PTSD، فقط باید برنامه و دستورات پزشک را دنبال کنید، از خود مراقبت کنید، با دیگران ارتباط برقرار کنید و در صورت امکان به گروه های درمانی بپیوندید. اگر برای مشکل خود به روانشناس هستید به مقاله روانشناس خوب در تهران سر بزنید.
بدون دیدگاه